• 14 February 2024

De tijd dat je duizenden euro’s nodig had om te beleggen zijn allang voorbij. Dankzij robo-adviseurs, goedkope beleggingsfondsen en (index)spaarrekeningen met hoog rendement, kun je al beleggen met maar een paar euro.

Bij veel mensen roept het woord “beleggen” beelden op van schreeuwende mannen in pak, die op diverse grote schermen de uitwisseling van miljoenen euro’s in de gaten houden.

Maar je hoeft niet de Wolf van Wall Street te zijn om te beginnen met beleggen. Het is niet erg als je meer een kleine speler bent. Ook al heb je maar een paar euro te besteden, je geld zal groeien door samengestelde rente.

De sleutel tot het opbouwen van rijkdom is het ontwikkelen van goede gewoonten, zoals het regelmatig (maandelijks) wegzetten van geld en het stopzetten van je sportschool lidmaatschap of Disney+ abonnement als je dat in jaren niet gebruikt hebt (dat alleen al bespaart je meer dan € 100 per jaar).

Als je eenmaal een beetje geld hebt om mee te spelen, kun je beginnen te investeren.

1. Probeer de koektrommel aanpak

Geld sparen en geld investeren zijn nauw met elkaar verbonden. Om geld te investeren moet je eerst wat sparen. Dat kost veel minder tijd dan je denkt, en je kunt het in heel kleine stapjes doen.

Als je nog nooit een spaarder geweest bent, kun je beginnen door slechts €10 per week weg te leggen. Dat lijkt misschien niet veel, maar in de loop van een jaar komt het op bijna €500.

Probeer €10 in een envelop te stoppen, in een schoenendoos, in een kleine kluis, of zelfs in die legendarische spaarpot, de koektrommel. Hoewel dit misschien dom klinkt, is het vaak een noodzakelijke eerste stap. Maak er een gewoonte van om van iets minder te leven dan je verdient, en berg het spaargeld op een veilige plaats op.

Het elektronische equivalent van de koekjestrommel is de online spaarrekening; die staat los van je betaalrekening. Het geld kan direct opgenomen worden als je het nodig hebt, maar het is niet gekoppeld aan je pinpas. Als je voldoende je spaarrekening hebt staan, kun je het opnemen en overzetten naar echte beleggingsinstrumenten.

2.Kies voor een aanvullende pensioenrekening

Als je een krap budget hebt kun je beginnen te investeren in een (door je werkgever gesponsord) pensioenplan met bedragen zo klein dat je ze niet eens opmerkt.

Kies bijvoorbeeld om slechts 1% van je salaris in het pensioenplan te investeren. Zo’n kleine bijdrage zul je waarschijnlijk niet eens missen. Maar wat het nog gemakkelijker maakt is dat de belastingaftrek die je daarvoor krijgt de bijdrage nog kleiner maakt.

Als je je eenmaal vastlegt op een bijdrage van 1%, kun je die elk jaar geleidelijk verhogen. Bijvoorbeeld, in jaar twee kun je je bijdrage verhogen tot 2% van je loon. In jaar drie kun je je bijdrage verhogen tot 3% van je loon, enzovoort.

Als je de verhogingen timet met je jaarlijkse loonsverhoging, zul je de verhoogde bijdrage nog minder merken. Dus als je een loonsverhoging van 2% krijgt, wordt de verhoging in feite verdeeld tussen je pensioenplan en je betaalrekening. En als je werkgever een bijpassende bijdrage geeft, maakt dat de regeling nog beter.

3. Laat een robo-adviseur je geld voor je beleggen

Robo-adviseurs deden ongeveer een decennium geleden hun intrede op de beleggerswereld en maken beleggen zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk. Je hebt geen voorafgaande beleggingservaring nodig, want robo-adviseurs nemen al het giswerk uit het beleggen.

Robo-adviseurs werken door een paar eenvoudige vragen te stellen om je doel en risicotolerantie te bepalen en dan je geld te beleggen in een sterk gediversifieerde goedkope portefeuille van aandelen en obligaties. Robo-adviseurs gebruiken dan algoritmen om je portefeuille voortdurend opnieuw in evenwicht te brengen en te optimaliseren voor belastingen.

Er is geen gemakkelijkere manier om met langetermijnbeleggen te beginnen. De meeste robo-adviseurs vereisen heel weinig geld om met beleggen te beginnen en vragen zeer bescheiden vergoedingen op basis van de grootte van je rekening. Ze bieden allemaal geautomatiseerde beleggingsplannen om je te helpen je saldo te laten groeien.

Als er al een nadeel aan robo-adviseurs is, dan zijn het de kosten. Robo-adviseurs vragen een jaarlijkse vergoeding gelijk aan een klein percentage van je saldo. Het gemiddelde daarvan is ongeveer 0.25%. Dus, als je €10.000 belegt, betaal je €25 per jaar. Dat is niet veel geld, maar het begint op te lopen als je honderdduizenden Euro’s vergaart.

Waar het op neerkomt? Robo-adviseurs zijn goedkoop en de moeite waard.

4. Beleg in de aandelenmarkt

Als het op beleggen in de aandelenmarkt aankomt, zijn de kosten vaak de barrière om binnen te komen. Er is geld nodig om geld te verdienen, toch?

Nu niet meer. Het internet heeft het voor de consument gemakkelijk gemaakt om met heel weinig geld vooraf aan de slag te gaan. Dat betekent dat je een paar Euro kunt inleggen om vertrouwd te raken met beleggen voordat je een grotere verbintenis aangaat. Het is een geweldige manier om over beleggen te leren terwijl je maar heel weinig geld op het spel zet.

Vandaag zijn er steeds meer opties die de deuren hebben opengegooid voor een nieuwe generatie beleggers – die je met zo weinig als €10 aan de slag laten gaan en vrijwel geen handelscommissies aanrekenen.

In het verleden rekenden effectenmakelaars commissies van enkele euro’s telkens als je aandelen kocht of verkocht. Dat maakte het kosten-belemmerend om met minder dan honderden of duizenden dollars in zelfs maar één enkel aandeel te beleggen. In feite zijn €0 commissies over de hele linie zo succesvol dat ze de hele beleggingsindustrie ontwricht hebben en alle grote effectenmakelaars dwongen hun voorbeeld te volgen en de handelscommissies te laten vallen.

Plus de mogelijkheid om in bedrijven te beleggen met fractionele/partiële aandelen is een complete game-changer met beleggen. Met fractionele aandelen betekent het dat je je portefeuille nog meer kunt diversifiëren terwijl je geld bespaart. In plaats van in een volledig aandeel te investeren, kun je een fractie van een aandeel kopen. Als je bijvoorbeeld in een hoog geprijsd aandeel als Apple wilt beleggen, kun je dat voor een paar dollar doen in plaats van de prijs voor een volledig aandeel uit te geven, die, terwijl ik dit schrijf, rond de €350 ligt.

5. Investeren in de vastgoedmarkt

Geloof het of niet, je hebt niet langer veel geld (of zelfs goed krediet) nodig om in onroerend goed te investeren. Een nieuwe categorie investeringen die bekend staat als “vastgoed crowdfunding” maakt het mogelijk fractionele aandelen van grote commerciële eigendommen te bezitten zonder huisbaas te zijn.

Crowdfunded investeringen in onroerend goed vereisen grotere minimum investeringen dan robo-adviseurs (bijvoorbeeld €5.000 in plaats van €500). Het zijn ook riskantere investeringen omdat je die hele € 5.000 in één eigendom steekt in plaats van in een gediversifieerde portefeuille van honderden individuele investeringen.

Het voordeel is dat je een stuk van een echt fysiek bezit bezit dat niet noodzakelijk gecorreleerd is met de aandelenmarkt.

Net als bij robo-adviseurs brengt investeren in onroerend goed via een crowdfunding platform kosten met zich mee die je niet zou betalen als je zelf een gebouw zou kopen. Maar om te verduidelijken: Je deelt de kosten en het risico met andere investeerders en je hebt geen verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het pand (of zelfs voor het papierwerk om het te kopen!)

Ik denk dat crowdfunding voor onroerend goed een intrigerende manier kan zijn om commercieel onroerend goed beleggen te leren kennen en ook je vermogen te diversifiëren. Ik zou niet al mijn geld op deze platforms leggen, maar ze vormen wel een intrigerende alternatieve investering, vooral in deze tijden van ongekende marktvolatiliteit en erbarmelijke obligatierendementen.

6. Beleggingsfondsen met een lage initiële investering

Onderlinge fondsen zijn beleggingspapieren waarmee je met één enkele transactie in een portefeuille van aandelen en obligaties kunt beleggen, waardoor ze perfect zijn voor nieuwe beleggers.

Het probleem is dat veel beleggingsfondsen een initiële minimum inleg van €500 tot €5.000 vragen. Als je een beginnende belegger bent met weinig geld om te beleggen, kunnen die minima buiten bereik zijn. Maar sommige beleggingsfondsen zien af van de minimum stortingen als je instemt met automatische maandelijkse stortingen van €50 tot €100.

Automatisch beleggen is een gebruikelijk kenmerk van beleggingsfondsen en pensioenrekeningen. Kijk bijvoorbeeld een op brandnewday.nl voor de mogelijkheden.